In de eerste helft van 2015 werd in Nederland 49 miljoen euro aan financiering opgehaald met crowdfunding. Een ruime verdubbeling ten opzichte van de eerste helft van 2014, toen dat nog 23 miljoen euro bedroeg.
 

Crowdfunding is daarmee de grootste vorm van alternatieve financiering, zo blijkt uit gegevens van adviesbureau Douw&Koren.

In totaal werden afgelopen halfjaar meer dan vijftienhonderd projecten en bedrijven succesvol gefinancierd met crowdfunding, via de honderd initiatieven die Nederland telt op dit gebied. Voorbeelden zijn websites zoals Geldvoorelkaar en CrowdAboutNow.

"Er zijn inmiddels tienduizenden mensen die direct doneren aan of investeren in projecten en onderneming die hen aanspreken", zegt Simon Douw van Douw&Koren. In totaal is hiermee al meer dan 150 miljoen euro opgehaald.

Complementair

Bedrijven waren in de eerste helft van 2015 goed voor 41,8 miljoen euro aan crowdfunding. Gemiddeld werd er 89.000 euro per bedrijf opgehaald. Maatschappelijke en culturele initiatieven haalden de rest van het totaalbedrag op.

"Crowdfunding kan complementair zijn aan andere vormen van financiering, zoals bankfinanciering", zegt het adviesbureau. Dit is volgens het bureau ook nodig omdat één vorm van financiering de behoefte vaak niet dekt.

Douw&Koren brengt sinds 2011 de ontwikkeling van crowdfunding in Nederland in kaart. Het adviesbureau verzamelt data van Nederlandse crowdfundingplatforms en Nederlandse projecten die geld ophalen bij buitenlandse initiatieven.