BZF logo

Ik ben ondernemer en heb een vraag

Bent u ondernemer en wilt u groeien, een volgende stap zetten met uw bedrijf of heeft u een financieel probleem? Wij adviseren en helpen u op weg.

Financieel probleem
Diverse linken naar MKB organisaties

Ik wil starten en heb een vraag

Als startende ondernemer loopt u tegen talloze vraagstukken aan die moeten worden opgelost. Wij helpen graag op weg. Kijk alvast op onderstaande linken.

Veel gestelde vragen
Advies en begeleiding
Diverse linken naar MKB organisaties

Nieuwe huisstijl BZF

Miv 1 november BZF website al in een nieuw jasje!

bzf logo scheef  >   BZF logo
De Nederlandse economie groeit in 2015 en 2016 gestaag verder. De export trekt verder aan en de consumentenbestedingen in eigen land stijgen weer na jaren van krimp.

Dat voorspelt de Rabobank in de dinsdag gepubliceerde sectorprognose 2015. Het bruto binnenlands product (bbp) groeit dit en volgend jaar met 1,75 procent. Dat is een stuk steviger dan de 0,8 procent groei van vorig jaar.

Deze prognose komt overeen met de voorjaarsraming van het Centraal Planbureau (CPB). Daarin voorspelt het planbureau voor dit jaar een plus van 1,7 procent en 1,8 voor 2016.   

Volgens de Rabobank profiteren alle sectoren van het economische herstel. De export trekt aan (5,25 procent in 2015 en 5 procent in 2016), maar ook de consumentenuitgaven stijgen (1,25 procent in 2015 en 2016) waardoor de sectoren die afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag zullen groeien.

Consumentenbestedingen

Nadat consumenten jaar op jaar minder uitgaven, dragen de bestedingen dit jaar weer bij aan de economische groei. De Rabobank vermoedt dat dit komt door de daling van de prijzen, het herstel op de woningmarkt en een daling van de werkloosheid.

De werkloosheid komt dit jaar uit op 6,75 procent van de beroepsbevolking en daalt naar 6,5 procent in 2016. In 2014 waren er volgens de berekeningen van de Rabo 7,4 procent mensen werkloos.

De export wordt vooral aangejaagd door de lage koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar, daardoor zijn Nederlandse producten een stuk goedkoper voor afnemers uit de Verenigde Staten. Daarbij profiteert de Nederlandse export volgens de Rabobank ook van de vlot aantrekkende economie in de VS in de eurozone.

Risico's

De Rabobank voorziet ook risico's. De uittreding van Griekenland uit de eurozone (Grexit) of de opnieuw oplaaiende spanningen tussen Rusland en het Westen kunnen een drukkend effect hebben op de economische groei.

Ook vraagt de bank aandacht voor de snel veranderende bedrijfsomgeving waarin de concurrentieverhoudingen snel kunnen veranderen. "Meer dan ooit wordt van de ondernemers strategisch management gevraagd. De flexibiliteit van de individuele onderneming staat daarin centraal", aldus de Rabobank.

Bron: nu.nl

Afdrukken E-mailadres